به طور معمول، حرکت در بدن باعث تحریک جریان خون از طریق انقباض و شل شدن عضلات می شود. اگر این سیستم در اثر آسیب یا بیماری مختل شود، جریان خون مختل می شود و تورم ایجاد می شود.
کامپرشن تراپی برای کاهش تورم و بهبود گردش خون در پاها و معمولاً پس از جراحی استفاده می شود. این درمان به طور معمول حرکات پا مانند راه رفتن، انقباض منظم و شل شدن ماهیچه های ساق پا را تحریک می کند تا به گردش خون از انتهای پایین پا تا قلب کمک کند.
کامپرشن تراپی یک رویکرد درمانی است که از فشار برای افزایش جریان خون در اندام ها و بهبود جریان خون به قلب استفاده می کند. فشار معمولاً از طریق لباس های الاستیک (مانند جوراب، شلوار، آستین و غیره) یا واحدهای فشرده سازی مکانیکی (مانند ماشین های پنوماتیک) اعمال می شود. این لباس ها به گونه ای طراحی شده اند که فشارهای متفاوتی را به نقاط مختلف ساق پا و پا وارد کنند.
عملکرد کامپرشن تراپی به چه صورت است؟
مفهوم درمان کامپرشن بر اساس یک اصل مکانیکی ساده و کارآمد است که شامل استفاده از یک لباس الاستیک در اطراف بازو و پا است. با فشرده کردن اندام با فشرده سازی مدرج، جوراب فشاری به عنوان یک لایه عضلانی عمل می کند و به آرامی دیواره های سیاهرگ کشیده شده را به هم نزدیک می کند و به دریچه ها اجازه می دهد بسته شوند. در نتیجه حفره ورید کاهش می یابد و جریان خون به حالت طبیعی باز می گردد.
این جوراب های فشرده به بازگشت وریدی، کاهش فشار وریدی، جلوگیری از استاز وریدی و آسیب دیدن دیواره های وریدی کمک می کنند و به طور موثر درد و سنگینی دست و پا را تسکین می دهند.
این روش یک درمان رایج برای کمک به بهبود جریان خون در ساق پا است.
رایچ ترین وسایل برای درمان کامپرشن چیست؟
1. جورابهای الاستیک
جورابهایی که تا زانو بالا میروند و رایجترین نوع لباس در کامپرشن هستند. اگر تورم بالای زانو شما گسترش یابد، ممکن است به جورابهای بلندتر یا جوراب شلواری که تا کمر شما میآید نیاز داشته باشید.
جوراب های الاستیک براساس چه مقیاسی ارزیابی می شوند؟
تولیدکنندگان جوراب های الاستیک را بر اساس میزان فشاری که ایجاد می کنند، ارزیابی می کنند. مقدار فشرده سازی مورد نیاز شما بستگی به شرایط شما دارد. واحد اندازه گیری فشرده سازی میلی متر جیوه است. به طور کلی فشار وارده توسط این جوراب ها به سه دسته تقسیم می شود:
- کم (کمتر از 20 میلی متر جیوه).
- متوسط (20 تا 30 میلی متر جیوه).
- بالا (بیشتر از 30 میلی متر جیوه).
جوراب هایی که فشرده سازی پایینی دارند بدون نسخه در دسترس هستند. اگر برای مدت طولانی ایستاده اید یا می نشینید یا باردار هستید، ممکن است این جوراب های کم فشار انتخاب خوبی باشند. اما برای خرید جوراب های 20 میلی متر جیوه یا بالاتر نیاز به نسخه دارید.
2. کش و باندهای کامپرشن
استفاده از باندهای الاستیک برای افرادی که در پوشیدن جوراب مشکل دارند آسان تر است. بانداژها معمولاً در چند لایه اعمال می شوند.
3. دستگاه های بادی
نوعی لباس مخصوص است که به طور کامل پاها را می پوشاند و برای ایجاد فشار باد می شود. این ابزار بیشتر توسط ورزشکاران استفاده می شود.
چه زمانی باید از درمان کامپرشن استفاده کرد؟
کامپرشن تراپی معمولا برای شرایط ناشی از گردش خون ضعیف توصیه می شود که شامل:
- نارسایی مزمن وریدی
این یک بیماری شایع است که بر روی رگ های پا تأثیر می گذارد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که دیوارههای سیاهرگها ضعیف هستند و دریچههای داخل رگها آنطور که باید کار نمیکنند. در نتیجه جریان خون از پاها به قلب مختل می شود و خون در پاها جمع می شود. نارسایی مزمن وریدی می تواند نتیجه ترومبوز ورید عمقی باشد. همچنین ممکن است با افزایش سن و نشستن یا ایستادن طولانی مدت رخ دهد. کامپرشن تراپی می تواند نارسایی مزمن وریدی را با فشردن عضلات پا کاهش دهد که در نتیجه به بهتر شدن فشار خون در برابر جاذبه به سمت قلب کمک می کند.
- رگهای واریسی
این سیاهرگ ها به دلیل نارسایی مزمن وریدی ایجاد می شوند. وریدهای واریسی مانند طناب های برآمده و پیچ در پیچ زیر پوست شما به نظر می رسند. کامپرشن تراپی می تواند به تسکین تورم و درد مرتبط با واریس کمک کند. - ترومبوز ورید عمقی (DVT)
ترومبوز یک لخته خون است که در یک سیاهرگ عمیق در بدن و اغلب در پا ایجاد می شود. از آنجا که لخته جریان خون را مسدود می کند، خون و تورم می تواند در پشت آن ایجاد شود. کامپرشن تراپی برای افرادی که در معرض خطر ترومبوز ورید عمقی هستند توصیه می شود. افراد زیر بیشتر در معرض خطر هستند: - افرادی که اضافه وزن زیادی دارند
- افرادی که شیمی درمانی می کنند
- افراد بی تحرک یا کم تحرک
- افراد باردار و افرادی که به تازگی زایمان کرده اند تا شش هفته پس از تولد نوزادشان
- تورم (ادم) پا، مچ پا یا ساق پا
تورم زمانی اتفاق می افتد که مایع در بافت های شما به دام می افتد. مایعات به دلیل گرانش تمایل دارند در پاهای شما جمع شوند، اما بدن ما قادر است به طرق مختلف از تجمع آنها جلوگیری کند. با این حال، شرایطی وجود دارد که در آن ادم هنوز اتفاق می افتد. تورم در پاها، مچ پا و پاها می تواند ناشی از موارد زیر باشد: - نارسایی مزمن وریدی
- نارسایی احتقانی قلب
- تورم لنف ها
- بارداری
- نشستن یا ایستادن طولانی مدت در یک مکان
کامپرشن تراپی با استفاده از فشار برای حرکت مایع و جلوگیری از تجمع آن به درمان تورم کمک می کند.
- زخم و زخم پا
زخم ها می توانند در هر جایی از بدن شما ایجاد شوند، اما اغلب بر روی پاها، مچ پا و پاها تاثیر می گذارند. افراد مبتلا به دیابت، وریدهای واریسی و گردش خون ضعیف در معرض خطر بیشتری برای ایجاد زخم در ساق پا و پا هستند. درمان کامپرشن می تواند به بهبود زخم پا کمک کند. - افت فشار خون ارتواستاتیک
این عارضه کاهش سریع فشار خون است که در هنگام ایستادن رخ می دهد. فشار خون پایین می تواند باعث سرگیجه یا سبکی سر شود. افت فشار خون ارتواستاتیک به دلیل بازگشت خون ضعیف به قلب از پاهای شما هنگام ایستادن اتفاق می افتد. کامپرشن تراپی می تواند با فشار دادن خون از پاهای شما به سمت قلب به درمان این بیماری کمک کند.
چه افرادی نباید از درمان کامپرشن استفاده کنند؟
- افراد مبتلا به اختلال عملکرد لنفاوی پس از برداشتن و جراحی تومورها
- بعد از جراحی ورید
- افراد داری بیماری وریدی مزمن (سنگینی پاها، وریدهای واریسی، ادم، زخم پا)
- افرادی که در در دوران بارداری مشکلات وریدی دارند
در فیزیوتراپی درمان کامپرشن به چه صورت انجام می شود؟
در ابتدا فرد متخصص سطح فشار مورد نیاز شما را بر اساس وضعیت سلامتی تان تعیین می کند. علاوه بر درجه بندی فشار، فاکتورهای مهم دیگری هم وجود دارند که فرد متخصص باید به آنها اشاره کند از جمله:
- اندازه و مناسب بودن لیاس های مخصوص
- نحوه صحیح قرار دادن آنها
- چه مدت آنها را بپوشید
درمان کامپرشن با فشردن ساق پاها و فشردهسازی به رگها کمک میکند تا خون را به قلب برگردانند و از تجمع خون و تورم جلوگیری کنند. فیزیوتراپیست شما ممکن است درمان کامپرشن را به تنهایی یا همراه با سایر درمان ها توصیه کند.
مزایای کامپرشن تراپی
کامپرشن تراپی می تواند سبب
- بهبود گردش خون در اندام آسیب دیده
- کاهش درد و تورم
- التیام زخم ها و زخم های ناشی از تجمع خون
- مدیریت نارسایی مزمن وریدی و افت فشار خون ارتواستاتیک
- جلوگیری از ترومبوز ورید عمقی
- بهبود عملکرد سیستم لنفاوی
مضرات کامپرشن تراپی
بیشتر مشکلاتی که افراد در درمان کامپرشن تجربه می کنند شدید نیستند. برخی از این مشکلات عبارتند از:
- تحریکات پوست
- ناراحتی یا درد
- بیماری های باکتریایی یا قارچی
- تورم قسمت تحتانی پا و انگشت پا (جایی که فشار معمولا کمتر است)
همچنین عوارض جانبی شدید هم ممکن است رخ دهد مانند:
- آسیب عصبی
- آسیب بافت نرم
- ترومبوآمبولی سطحی
چگونه می توانیم خطرات درمان کامپرشن را به حداقل برسانیم؟
در بسیاری از موارد، میتوانید با انتخاب لباسهای کامپرشن مناسب و استفاده از آنها طبق دستور، از بروز مشکلات جلوگیری کنید. نکات دیگری که باید رعایت کنید عبارتند از:
- جورابهای ساق بلند را از میزان تنگی و گشای چک کنید
- بالای جوراب ها را تا نکنید
- قبل از پوشیدن لباس مخصوص مطمئن شوید که پوست شما کاملا خشک است
- با پوشیدن دمپایی یا کفش از جوراب ها محافظت کنید
- اگر جورابها فرسوده یا کشیده شدند، آنها را تعویض کنید
آیا ورزشکاران می توانند از درمان کامپرشن استفاده کنند؟
برخی از ورزشکارانی که در ورزشهای استقامتی شرکت میکنند، در حین یا بعد از ورزش از کامپرشن روی پاهای خود استفاده میکنند. افزایش گردش خون باعث بهبود ریکاوری عضلات و کاهش درد می شود. برخی از مطالعات تحقیقاتی از این اثرات مفید حمایت می کنند.
در چه زمان هایی می توانیم از درمان کامپرشن استفاده کنیم؟
به طور کلی، وقتی بیدار هستید، جوراب های الاستیک یا جوراب ساق بلند را می پوشید و هنگام خواب آنها را در می آورید. اما بانداژها برای انواع خاصی از شرایط مانند زخم بکار می روند و ممکن است مجبور باشید در طول شب هم از آنها استفاده کتید. به شما توصیه می کنیم حتماً دستورالعمل های فیزیوتراپیست خود را به دقت دنبال کنید.
یک جلسه درمان کامپرشن چقدر طول می کشد؟
یک جلسه معمول کامپرشن 20-30 دقیقه طول می کشد.