اگر والیبالیست هستید یا هر روز والیبال بازی می کنید، حرکات تکراری در شانه ها ممکن است منجر به درد یا آسیب شود. انجام فیزیوتراپی پیشگیرانه قبل از  شروع فصل، در میانه یا بعد از فصل می تواند خطر ابتلا به آسیب را کاهش دهد.

درمان آسیب دیدگی در والیبال با فیزیوتراپی

درمان آسیب دیدگی در والیبال با فیزیوتراپی

شایع ترین آسیب های والیبالیست ها چیست؟

والیبال به حرکات زیاد سر و همچنین پیچ و تاب های ناگهانی نیاز دارد. به همین دلیل والیبالیست ها احتمالاً درد شانه، درد انگشتان دست، مچ پا، کمر و زانو را تجربه می کنند.

برخی از آسیب‌های رایجی که والیبالیست‌ها ممکن است در طی دوران حرفه ای خود تجربه کنند عبارتند از:

1. آسیب روتاتور کاف

پارگی روتاتور کاف در شانه

پارگی روتاتور کاف در شانه

روتاتور کاف گروهی متشکل از چهار عضله و تاندون های آنهاست که به حرکت و ثبات شانه کمک می کند. در والیبال حین اسپک کردن، عضلات روتاتور کاف در تولید نیروی لازم برای حرکت شانه مهم هستند. این عضلات ممکن است در اثر استفاده بیش از حد تحریک یا خسته شوند.

درمان فیزیوتراپی: استراحت و فیزیوتراپی می تواند به درمان بی ثباتی شانه کمک کند. در این درمان بر تقویت عضلات اطراف شانه تمرکز خواهد شد. حتی با یک آسیب معمولی روتاتور کاف، بهتر است به دنبال فیزیوتراپی باشید تا با آمادگی مناسب به والیبال بازگردید.

برای درمان فیزیوتراپی این آسیب اولین هدف کمک به کنترل درد و التهاب شما خواهد بود. درمان اولیه احتمالاً استراحت و داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن است. داروی ضد التهاب عمدتاً برای کنترل درد استفاده می شود.

فیزیوتراپیست ممکن است از درمان های گرما، یخ یا اولتراسوند استفاده کند. درمان های اولتراسوند باید اغلب (تا 24 بار) در یک دوره شش هفته ای تکرار شود.

سپس فیزیوتراپیست شما می تواند یک برنامه انفرادی برای تقویت و کشش شانه شما ایجاد کند. تقویت عضلات روتاتور کاف بسیار مهم است، زیرا این عضلات به کنترل ثبات مفصل شانه کمک می کنند. تقویت این عضلات در واقع می تواند فشار بر رسوبات کلسیم در تاندون را کاهش دهد.

فیزیوتراپیست همچنین می تواند حالت بدن شما را هنگام انجام فعالیت های روزمره ارزیابی کرده و تغییراتی را پیشنهاد دهد. تغییرات ساده در نحوه نشستن یا ایستادن شما می تواند درد را کاهش دهد و به شما کمک کند از مشکلات بعدی جلوگیری کنید.

2. پیچ خوردگی مچ پا

پارگی رباط مچ پا در والیبال

پارگی رباط مچ پا در والیبال

آسیب دیدگی مچ پا شایع ترین آسیب والیبالیست ها است. مچ پای پیچ خورده باید در کوتاه ترین زمان ممکن بی حرکت شود تا امکان توانبخشی سریعتر فراهم شود. هر پیچ خوردگی مچ پا به یک دوره 8 هفته ای تمرین توانبخشی روزانه نیاز دارد تا خطر آسیب مجدد را کاهش دهد.

درمان فیزیوتراپی: استراحت، قرار دادن یخ، فشرده سازی، قرار دادن در ارتفاع از توصیه های مهم فیزیوتراپیست ها برای آسیب است.

همچنین آسیب های مچ پا را معمولا می توان به صورت غیر جراحی با بریس، تمرینات فیزیوتراپی و توانبخشی، تحریک الکتریکی، کامپرشن تراپی و ماساژ درمان کرد.

3. آسیب ACL یا پاره شدن رباط صلیبی

پارگی ریاط صلیبی در ورزش والیبال

پارگی ریاط صلیبی در ورزش والیبال

مانند پیچ خوردگی مچ پا، بیشتر آسیب های ACL در والیبالیست ها زمانی اتفاق می افتد که بازیکن پس از پریدن به طرز نامناسبی فرود بیاید. معمولاً پارگی ACL با تورم فوری زانو همراه است.

از آنجا که پارگی ACL بهبود نمی یابد، کسانی که مایل به بازگشت به فعالیت های ورزشی هستند تشویق می شوند که بعد از عمل جراحی ACL را با روش های فیزیوتراپی بازسازی کنند.

4. آسیب به انگشتان

پارگی رباط انگشت شست در والیبال

پارگی رباط انگشت شست در والیبال

انگشتان دست در حین والیبال آسیب پذیر هستند. آسیب های شایع انگشت شامل شکستگی، دررفتگی و پارگی تاندون و رباط است.

درمان فیزیوتراپی: درمان آسیب انگشت بستگی به شدت آسیب دارد. اکثر رگ به رگ شدن ها با استراحت، یخ و بانداژهایی که توسط فیزیوتراپ اعمال می شود، به خوبی درمان می شوند.

5. تاندونیت کشکک

آسیب دیدگی تاندون کشکک در والیبال

آسیب دیدگی تاندون کشکک در والیبال

تاندونیت کشکک، التهاب تاندونی است که کاسه زانو را به درشت نی (یا استخوان ساق پا) متصل می کند. تاندونیت کشکک در هر ورزشکاری که در معرض پرش های مکرر و شدید مانند اسپک زدن قرار می گیرد، شایع است.

درمان فیزیوتراپی: استراحت، کشش و تقویت پاها از راه های درمان تاندونیت کشکک هستند. مناطق تمرکز شامل کشش و تقویت عضلات چهار سر، همسترینگ و عضلات سرینی است.

خدمات فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی متمرکز بر کشش و تقویت نیز می تواند مفید باشد و پیشنهاد می کنیم فیزیوتراپی را برای حدود چهار تا شش هفته انجام دهید.

هدف از درمان فیزیوتراپی آرام کردن درد و التهاب، اصلاح عدم تعادل عضلانی و بهبود عملکرد مکانیسم عضلات چهار سر ران است.

فیزیوتراپیست شما ممکن است از ماساژ یخ، تحریک الکتریکی و اولتراسوند برای محدود کردن درد و کنترل تورم استفاده کند. به علاوه استفاده از بریس ها یا بانداژ نیز ممکن توسط فیزوتراپ توصیه شود.

6. کمر درد

کشیدگی عضلات و التهاب در ستون مهره بدلیل آسیب دیدگی در والیبال

کشیدگی عضلات و التهاب در ستون مهره بدلیل آسیب دیدگی در والیبال

کمر یک منبع شایع درد مزمن در بین بازیکنان والیبال است. علت بیشتر کمردردها مربوط به کشیدگی عضلات یا رباط است. درد معمولاً با استراحت، فیزیوتراپی و خدمات ورزشی بهبود می یابد.

درمان فیزیوتراپی: فیزیوتراپ شما ممکن است در ابتدا از یخ، گرما، اولتراسوند، تحریک الکتریکی عضلات، جریان تداخلی، لیزر، سوزن زدن (درای نیدلینگ) یا درمان دستی استفاده کند.

همچنین فیزیوتراپیست انجام تمرینات هوازی منظم، تمرینات تقویتی و کششی خاصی را برای کمک به کمردرد به شما آموزش می دهد.

اگر کمردرد خیلی شدید باشد، فیزیوتراپیست ممکن است تصمیم بگیرد که با شما در استخر کار کند یا شما را تشویق کند که به تنهایی تمرینات خود را در استخر انجام دهید.

نکات فیزیوتراپی برای والیبالیست ها

درمان آسیب های والیبال به کمک فیزیوتراپیست

درمان آسیب های والیبال به کمک فیزیوتراپیست

جلوگیری از آسیب به عنوان یک بازیکن والیبال می تواند دشوار باشد. با این حال فیزیوتراپیست ها انجام اقدامات زیر را برای جلوگیری از آسیب مفید می دانند:

  •  انجام حرکات کششی

گرم کردن و سرد کردن قبل از تمرین و بازی مهم است. همیشه از انجام حرکات سبک و کشش مطمئن شوید.

  • هیچگاه با درد بازی نکنید

به عنوان یک ورزشکار اغلب به شما گفته می شود که “سرسخت باشید و با درد بازی کنید”، با این حال، این کار می تواند وضعیت شما را بدتر کند. اگر درد دارید، مهم است که استراحت کنید.

  • انجام تمرینات قدرتی

برای جلوگیری از آسیب دیدگی، روی عضله سازی در پاها، هسته مرکزی و شانه های خود تمرکز کنید.

  • رژیم غذایی سالم داشته باشید

تغذیه مناسب و آبرسانی به بدن نه تنها می تواند به عضله سازی و جلوگیری از آسیب کمک کند، بلکه به بهبودی سریعتر نیز کمک می کند!

  • قبل از اینکه خیلی دیر شود به دنبال کمک باشید

اگر درد ناشی از آسیب والیبال را تجربه می‌کنید که بهتر یا بدتر نمی‌شود، در جستجوی کمک از یک متخصص ارتوپدی یا فیزیوتراپ درنگ نکنید. انتظار برای درمان آسیب می تواند شرایط را بدتر کرده و بهبودی را طولانی تر و دشوارتر کند.

  • از تکنیک های تمرین قدرتی مناسب برای کمر، شانه ها و پاها استفاده کنید.
  • از یک تکیه گاه خارجی مچ پا، مانند مچ بند یا نوار چسب، برای جلوگیری از چرخش مچ پا استفاده کنید، به خصوص اگر قبلاً دچار پیچ خوردگی شده اید.
  • میزان تمرین پرش روی سطوح سخت را به حداقل برسانید.

3 تمرین مفید فیزیوتراپی برای بازیکنان والیبال

هنگامی که به ملاقات فیزیوتراپیست می روید، طیف وسیعی از تمرینات تقویتی و کششی به شما ارائه خواهد شد که می توانید آنها را امتحان کنید. در اینجا چند تمرین ساده آورده شده است که بعد از مشورت با فیزیوتراپیست و با توجه شدت آسیب تان می توانید آن ها در خانه هم انجام دهید:

1. حرکت کشش بازوی عقابی برای درد شانه

کشش بازوی عقابی برای درد شانه

کشش بازوی عقابی برای درد شانه

  • روی یک صندلی بنشینید و دست‌هایتان به سمت پهلو بیاورید.
  • آرنج راست خود را از روی آرنج سمت چپ خود رد کنید و انگشت چپ خود را به کف دست راست بکشید.
  • این حالت را به مدت 15 ثانیه نگه دارید.
  • همین حرکت را در سمت دیگر نیز تکرار کنید.

2. کشش ماهیچه ساق پا برای تقویت مچ پا

تمرین کشش ماهیچه ساق پا

تمرین کشش ماهیچه ساق پا

  • صاف بایستید و پاهای خود را موازی با شانه های خود باز کنید.
  • پاشنه پاها را به آرامی بالا بیاورید و به تدریج آنها را بدون اینکه به سطح زمین بخورند پایین بیاورید.
  • این حرکت را در 3 ست 15 تایی انجام دهید.
  • در صورت تمایل می توانید از وزنه استفاده کنید.

3. حرکت پل باسن برای بازسازی رباط صلیبی

انجام حرکت پل باسن برای کمک به بازسازی رباط صلیبی

انجام حرکت پل باسن برای کمک به بازسازی رباط صلیبی

  • صاف به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید.
  • پاشنه های خود را داخل زمین فرو کنید و باسن خود را بالا بیاورید.
  • این حالت را به مدت 10 ثانیه نگه دارید.
  • 3 بار تکرار کنید.